Picture of Joy Moonen

Joy Moonen

meer blogs

Een inclusieve maatschappij, maar hoe dan

deel dit blog

Jullie weten nu wie ik ben, wat ik doe en waarom. Nu komt hoe dan? Een inclusieve maatschappij daar wil ik voor staan (terwijl ik zit). Daar kom ik mijn bed voor uit.

Het financiële systeem zorgt voor exclusie als het gaat om financiële gelijkwaardigheid. Ik heb jaren als ZZP’er gewerkt. Ik wilde net als ‘iedereen’ mijn boterham verdienen. Dit gaf echter zoveel gedonder bij het UWV, of bij een werkgever. Want als je lichaam anders werkt word je niet gezien als ‘iedereen’. Je hoeft je eigen boterham niet zelf te verdienen, vinden vele in onze maatschappij. Sterker nog: al zou je wél willen, zoals velen. Je kunt letterlijk niet meer verdienen dan je uitkering. Waarom zou ik dan nog mijn best doen? Ik liet me mentaal gijzelen door het financiële systeem.

Financieel systeem

Tot dat ik het inzicht kreeg, dat ik niet net als iedereen was, dat nooit zal worden, maar vooral dat ik dat niet wilde zijn. Ik wil doen waar ik goed in ben en mij daarin volwaardig voelen. Ik zette een stichting op. Het geld wat we voor de producten en diensten factureren zitten in de stichting

Dat ik vrijwillig werk, lees: geen loon ontvang, is voor mij dé manier om financieel veilig te doen waar ik goed in ben. Ons financiële systeem krijg ik niet veranderd, de mensen die er achter zitten ook nog niet. Daarom laat ik het systeem voor mij werken, door het op andere manier te benaderen.

Betaald of onbetaald

Veel mensen vinden dat ze niet ‘werken’ als ze er persoonlijk geen geld voor krijgen. Dit gevoel wordt vaak door de maatschappij bevestigt. Betaald werk maakt je niet méér als mens en onbetaald zeker niet minder als mens. Dat het fijn is dat je ook financieel gewaardeerd wordt als je een paar uur per dag werkt, zou voor iedereen een goed effect moeten hebben qua gevoel van gelijkwaardigheid. Maar daar maakt ons arbeidssysteem een verschil in.

Geld is voor mij geen doel meer. Het is een middel om onze doelen te bereiken. Met ons bedoel ik de mensen om mij heen. De mensen die bijdragen aan het bereiken van de doelen, waarvoor ik het geld wil hebben. Alle middelen die hiervoor nodig zijn worden vergoed vanuit de stichting. Zodat we uiteindelijk – net als iedereen – een bijdrage leveren aan en in onze maatschappij.

Gerelateerde berichten