Advies over inclusie
is je organisatie er al klaar voor?
Inclusie is een kwestie van doen
Om hier vorm aan te geven heb ik een aantal modules ontwikkeld waarmee ik binnen organisaties en bedrijven, samen met de medewerkers, ga kijken hoe de producten en diensten voor een grotere groep mensen toegankelijk kan worden gemaakt.
Inclusie betekent dat iedereen kan meedoen. Ofwel, iedereen heeft de keuze om mee te doen bij alles wat onze samenleving te bieden heeft. Dat klinkt vanzelfsprekend, toch is dat minder vanzelfsprekend dan dat je zou denken…
Als Anderswerkend lijf expert ligt het voor de hand dat ik me richt op mensen met een zichtbare handicap, of zoals ik het noem: een anderswerkend lijf. Uiteraard neem ik bij het delen van mijn kennis ook mensen met een onzichtbare handicap mee. In mijn netwerk zitten verschilde experts met ieder hun eigen expertise.
Inclusie is meer dan toegankelijkheid en diversiteit is meer dan etniciteit
Er zijn zoveel dingen die ervoor kunnen zorgen dat jouw producten of diensten ontoegankelijk zijn, of worden, voor iedereen. Zijn die producten of diensten nog niet optimaal toegankelijk? Dan kan het zijn dat je heel veel winst misloopt. Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat veel restaurants die niet toegankelijk zijn voor rolstoelen, rond de 20% aan omzet laten liggen. Het is namelijk niet alleen de rolstoel die niet naar binnen komt, maar ook familie, vrienden of collega’s.
Je organisatie is een afspiegeling van wie je product of dienst koopt. Wil je dat veel meer mensen gebruik maken van wat je te bieden hebt? Met vaak kleine aanpassingen kun je jouw product of organisatie makkelijk aanpassen naar een inclusieve onderneming.
Neem dan contact op en ontdek hoe je dit kunt doen.
Exclusie, onbewust mensen uitsluiten
Bij een website wordt vaak in de eerste plaats alleen gedacht aan letters om informatie te delen. Ook goed namelijk voor je vindbaarheid via Google. Maar mensen die laaggeletterd zijn, of een beperkt gezichtsvermogen hebben kunnen de informatie niet tot zich nemen. En dit zijn nog maar twee voorbeelden.
Je bent een cultuur instelling en als rolstoelgebruiker heb je geen mogelijkheid om – net als ieder ander – een kaartje te bestellen. Daar moet je voor bellen. Je gaat naar een tentoonstelling, maar deze loopt ook langs de trappen. Het pin apparaat bij de kassa staat vast, waardoor pinnen voor een groep mensen onmogelijk is.
Het lijken allemaal heel makkelijk op te lossen problemen en dat klopt. Maar als je als organisatie wacht tot iemand er (letterlijk) tegenaan loopt, dan is het eigenlijk al te laat. Er zijn namelijk maar heel weinig mensen die er uit zichzelf iets over zeggen. De meeste klanten, bezoekers of gebruikers zien een barrière en vermijden die. Dat zijn misgelopen inkomsten.
Bewustwordings Workshop
Een van mijn oplossingen, waarmee ik veel organisaties help, is een interactieve workshop van anderhalf uur. Ik help jou én je collega’s ervaren wat inclusie versus exclusie is. Wat doet dat met je, wat doet dit met de mensen om je heen? Welke obstakels kom je tegen en hoe zou je de oplossing kunnen vertalen naar je eigen organisatie?
Ik help je bedrijf of organisatie bij het voortijdig ontdekken van obstakels, die je omzet of ontwikkeling tegenhouden. Want als je direct al rekening houdt met iedereen hoef je later niet dure aanpassingen door te voeren die tijd en geld kosten.
Bij Rozet in Arnhem zeggen we altijd: onze missie is dat we er voor iedereen zijn. Maar dankzij de nauwe samenwerking met Joy en Empowermij is dat nu voor het eerst ook écht gelukt. Met alles wat ze ons heeft geleerd houden we nu direct, bij de start van een project, al rekening met eenvoudige oplossingen die onze exposities voor iedereen toegankelijk maken.
Astrid Albers - Rozet Arnhem
Enquête of Checklist
Om in beeld te brengen hoe je organisatie ervoor staat, gebruik ik een checklist of enquête. Hiermee wordt helder wat al goed gaat en waar nog aan gewerkt kan worden om de resultaten te verhogen. Er kunnen vaak direct oplossingen worden toegepast die geen extra geld kosten maar die wel meteen resultaat opleveren.
Neem contact op en ontdek hoe ik je kan helpen.
Rapport van aanbevelingen tot acties
Nu we weten waar we aan gaan werken. Zet ik dit in een rapport, waarbij ik ook aanbevelingen doe. Waar kun je vandaag nog mee aan de slag gaan en welke kennis is er nodig om dit vorm te geven?
Implementatie in het beleid
Wil je graag dat ik je verder help om alles binnen de organisatie te implementeren? Dat doe ik natuurlijk graag!
Samen kijken we hoe we de aanbevelingen kunnen omzetten in concreet beleid. Wie of wat hebben we daarbij nodig en hoe krijgen we dit gefinancierd? Het kunnen kleine en grote dingen zijn. Het één kan al snel, het ander heeft langer de tijd nodig. Een tijdlijn en focus zijn hierin de sleutel.
Denk jij dat je draagvlak kunt creëren binnen je organisatie?
Uitvoeringen in de dagelijkse routine
Op papier zien ideeën er prachtig uit. Nu gaan we kijken hoe het in de praktijk werkt.
Ervaar je verschil? Zijn er nog vragen? Kom je een dilemma tegen? Ook nu denk ik graag met je mee. Als we ook dit hebben bekeken en hebben opgelost – dit kan op verschillende manieren – neem ik afscheid. Jullie hebben nu alles in handen om een inclusief bedrijf of organisatie te zijn.
Jaarlijks om de tafel
Na een jaar kom ik graag weer even langs om te kijken hoe het allemaal gaat. Samen gaan we dan de aanbevelingen nog een keer langs die destijds gerealiseerd zijn of waar nog aan gewerkt wordt. Wat zijn de ervaringen en resultaten tot nu toe? Met elkaar kijken we of er nog iets nodig is om de impact vast te houden.
Wil je samenwerken en kijken hoe ik je kan helpen je bedrijf of organisatie blijvend te veranderen?
Neem dan contact op en ontdek wat de mogelijkheden zijn voor jou.